L’equip professional de Dent Al ens ocupem també de determinats trastorns que, si bé en ocasions no tenen el seu origen a la boca del pacient, sí que comporten afectacions a nivell bucal. Aquests trastorns són el bruxisme i l’ATM. Gràcies a una detecció per part dels nostres odontòlegs, podem estudiar cada cas, diagnosticar-lo i, finalment, tractar-lo.

Sol·licita cita i et truquem per confirmar-la

    Accepto la Política de Privacitat

    BRUXISME

    El bruxisme és l’acte de prémer contínuament les mandíbules quan no s’està menjant o de carrisquejar les dents inferiors i superiors. Sigui quin sigui el comportament, aquest acte es porta a terme de forma inconscient. Si tenim en compte que el bruxisme se sol produir abans de la fase de son paradoxal o REM, resulta evident que sigui impossible prevenir-lo i controlar-lo.

    I on hem de buscar la causa que provoca aquest comportament involuntari?

    Concretament són quatre les causes que poden provocar el bruxisme: un trastorn d’ansietat o d’estrès, una alteració de l’oclusió dental, és a dir, una mossegada que no encaixa perfectament, un trastorn del son que provoqui una tensió a la mandíbula i el consum de tabac, cafeïna i alcohol.

    I com detectar que un pacient pateix bruxisme?

    L’odontòleg és qui, durant les visites periòdiques, diagnostica el bruxisme per l’evident desgast de les dents produïdes per la pressió de les mandíbules mentre s’està dormint, una pressió molt més forta que la que realitzem quan estem desperts. Les dents i les pròtesis dentals es poden veure greument afectades, així com les mandíbules i altres zones de la cara, que poden estar adolorides. Per reduir o prevenir el desgast dental se solen utilitzar fèrules de descàrrega o plaques oclusals. Les fèrules de descàrrega són unes fundes per a tota l’arcada dental que es col·loquen a la nit perquè el pacient no pugui pressionar les dents.

    I si no es tracta?

    Com sempre, el no tractament de qualsevol afectació bucal pot tenir conseqüències molt negatives, no només a la boca del pacient sinó també en la seva salut en general: parlem de retracció de les genives, fractures a les dents, pèrdua de teixits dentals, risc d’infecció i dolors en les articulacions i els músculs. El bruxisme, si no es tracta, també pot provocar dificultats per mastegar, hipersensibilitat al fred i a la calor, canvis en les articulacions temporomandibulars, mals de cap i cervicals i, fins i tot, afectacions estètiques a la cara i el somriure.

    ATM

    Directament relacionat amb el bruxisme, la disfunció de l’ATM és una altra afectació que es produeix quan hi ha algun problema entre el múscul i la mandíbula de la cara. Però què vol dir ATM? Es tracta de les sigles d’Articulació temporomandibular, que és l’articulació que connecta la mandíbula amb els ossos temporals del crani.
    Per les seves característiques, l’ATM sol causar dolor i disfunció a les articulacions i els músculs que s’encarreguen de controlar el moviment de la mandíbula.

    Podem prevenir aquest trastorn?

    Efectivament, és possible prevenir les disfuncions de l’ATM controlant els factors que el provoquen. I aquí és on entra en joc el nostre equip d’odontòlegs, que realitzaran un estudi detallat del cas i plantejaran el diagnòstic i el tractament al pacient.

    I quins són els tractaments per a la disfunció de l’ATM?

    Segons el cas estudiat, l’odontòleg pot plantejar un tractament d’ortodòncia, si la causa és una maloclusió dental; una fèrula de descàrrega si l’origen és el bruxisme; una senzilla modificació d’hàbits posturals; l’ús d’aparells intraorals si el que s’ha de tractar és una alteració del son…

    Tant el bruxisme com els desajustos a l’ATM són trastorns les conseqüències dels quals es poden tractar. Deixa’t assessorar per als professionals de la nostra clínica.

    Tractaments

    Consulta tot el que podem fer per tu